Sidor

tisdag 25 mars 2014

Väver mattor

Jag är så imponerad över Mikaels farmor. Hon väver trasmattor, stickar, syr lapptäcken och stoppar kuddar som om hon aldrig gjort något annat. Men det har hon, jag kan inte minnas vad hon jobbat med men jag är som sagt imponerad över hur duktig hon är på sömnad trots att hon aldrig gjort det proffessionellt.

Här är ett av alla de fantastiska konstverk hon lyckats med. Ett gubbatäcke. Varje rad företäller något och hela gubbatäcket berättar en historia om årets gång i naturen.
"Naturen. En vandring i naturen kan börja med en sen fjällvandring där i midvinterkvällen ett fängslande norrsken flammar på himlen, men kanske också ankomsten till en öppen fjällbäck som tvingar fjällämlarna att bada. Fjällriporna trycker i dalgångarnas snödrivor, för att överleva vinterns kyla. Tallkottarna hjälper många fåglar att överleva genom att lämna ifrån sig näringsrika frön, för att bidra till fåglarnas nya kullar. Så kommer våren med de allra första blåsipporna och nyvaknade stackmyror börjar synas soliga dagar, sedan exploderar vitsippsbackarna och skogarna målas vita och gröna i väldiga svep. Citronfjärilarna och andra flygfän börjar fladdra omkring. Så småningom syns de första svalorna i sin pilsnabba flykt. "En svala gör ingen sommar" säger vi, men de förebådar i alla fall sommaren. Snart kommer våra sommarblommor, rödklöver hör till dem. Den gröna guldbaggen söker föda i nyponrosorna och blåvingar svärmar runt vallmoblommorna. Ängshumlorna har bråda dagar bland Blåklockor. Vandringar i naturen kan ge mängder av intryck och upplevelser. Snart börjar blåbären att mogna och sedan får kräftorna passa sig noga i augustimörkrets vatten. I september plockar vi lingon, det "röda guldet", drar oss ut i markerna, där också svampar-kantareller och andra - brukar komma igen på sina gamla väl kända platser, men se upp för den farliga flugsvampen och leta istället efter den härliga Karl-Johan. Löven faller och bildar mattor över marken. Vinbergssnäckan kryper ner för att sova vintersömn, men i bäckar,åar,älvar,sjöar och hav simmar fiskarna omkring och sälen utanför sin kobbe dyker upp och vinkar åt oss när vi seglar förbi mot nästa år."
Hoppas att hon har möjlighet, tid och lust att en dag väva oss ett gubbatäcke med julmotiv.


2 kommentarer:

  1. Vilket Fantastiskt konsthantverk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, tänk om man kunde göra något liknande.

      Radera